Lekbakken

Bij het werken met chemische en gevaarlijke stoffen is de kans aanwezig dat er risico’s op de werkvloer ontstaan. Daarom is het van belang om bij het opslaan van deze stoffen in vaten lekbakken te gebruiken. Een lekbak is een lekopvang systeem. Deze kunt u onder de vaten plaatsen om eventuele lekkages op te vangen. Er zijn wel een aantal eisen waar u op moet letten. Deze kunnen verschillen per sector. Belangrijk is om lekbakken te kiezen die 110% van de inhoud kunnen opvangen. Mocht er een grote lek in de vaten zitten, dan wordt alle vloeistof opgevangen.

Let ook goed op welke vloeistof u in uw vaten hebt opgeslagen. U kunt alle lekbakken namelijk in kunststof (HDPE en PP) of staal verkrijgen. Afhankelijk van de vloeistof is het beter om een kunststof of stalen lekbak te kiezen.

Kunststof lekbakken

Werkt u voornamelijk met etsende (bijtende stoffen) zoals zuren, ammoniak en chloor? Dan zijn kunststof lekbakken een ideale uitkomst. U kunt bij ons diverse uitvoeringen vinden:

  • Kunststof lekbak zonder rooster
  • Kunststof lekbak met rooster
  • Kunststof lekbak speciaal voor IBC vaten

Onze kunststof lekbakken zijn gemaakt HDPE (hoge dichtheid polyethyleen) of PP (polypropyleen). De HDPE variant is zuur-, slag-, en stootbestendig. Daarnaast rot en roest het ook niet. Een HDPE lekbak is bovendien geschikt voor chemicaliën.

De PP variant neemt geen vocht op en heeft een anti-kleef eigenschap. Hierdoor blijven chemicaliën niet kleven in de bak. Een PP lekbak is geschikt voor vloeistoffen op basis van zeepoplossingen.

Stalen lekbakken

Als u veel werkt met chemische grondstoffen zoals aardolie en benzine, zijn stalen lekbakken en goede keuze. U kunt bij ons diverse uitvoeringen vinden:

  • Stalen lekbak zonder rooster
  • Stalen lekbak met rooster
  • Stalen lekbak voor IBC vaten
  • Verrijdbare lekbakken van staal

Stalen lekbakken zonder roosters vergen iets meer arbeidswerk. Zo moet u de vaten in de lekbak zetten en er ook weer uit tillen. Bij een lekbak met een rooster is het makkelijker om de vaten te verplaatsen. Daarnaast lekt de vloeistof direct in de bak en blijft het vat schoon. Als u werkt met IBC (Intermediaire Bulk Containers), dan zijn de lekbakken voor IBC vaten ideaal om te kiezen. Als u snel en makkelijk vaten wilt verplaatsen, biedt een verrijdbare lekbak of mobiele opvang, een uitkomst.

Lekbakken gevaarlijke stoffen

Binnen de wetgeving zijn er drie soorten lekbakken voor gevaarlijke stoffen mogelijk:

  1. Een ongecertificeerde lekbak, opvangbak of milieubak
  2. Een gecertificeerde lekbak, opvangbak of milieubak conform AS SIKB 6700
  3. Een gecertificeerde lekbak, opvangbak of milieubak conform BRL-K903 en BRL-K21009

Door de lek- of opvangbak te laten inspecteren op locatie door een geaccrediteerde inspectie instelling, kan er een AS 6700 verklaring (voorheen PBV of CUR 44 verklaring) voor vloeistofdichte voorziening afgegeven worden. Dit certificaat kan op al onze kunststoffen (dubbelwandige) lek/opvangbakken afgegeven worden. De inhoud van een vloeistofdichte opvangvoorziening moet tenminste gelijk zijn aan de opslagcapaciteit van de tank.

Indien de opvangvoorziening wordt toegepast bij de opslag van chemicaliën, kunnen wij een enkelwandige kunststof opvangbak leveren volgens de BRL-K21009. Deze lekbakken dienen te zijn ontworpen voor de opvang van chemicaliën, bovengrondse installatie, atmosferische opslag. Ook horen ze een minimale opslagcapaciteit te hebben van 110% van de maximale inhoud van de opslagtank. Vanuit het bevoegd gezag kunnen verder nog aanvullende eisen aan de lekbak worden gesteld. Zo weet u zeker dat de lekbakken tegen gevaarlijke stoffen bestand zijn.

Lekbakken op maat

U kunt bij Oil Control Systems lekbakken in diverse maten bestellen, namelijk:

Naast deze uitvoeringen is het ook mogelijk om opvouwbare lekbakken of zelfs gehele lekbak werkvloeren te kiezen. Kunt u niet de juiste afmeting vinden voor uw vaten? Of wilt u graag een lekbak op maat gemaakt? Geen probleem! U kunt bij Oil Control Systems al uw lekbakken op maat gemaakt bestellen. Zowel kunststof als stalen lekbakken kunnen naar wens worden gemaakt.

Lekbakken kopen

Of u nu op zoek bent naar kunststof of stalen lekbakken, u bent aan het juiste adres bij Oil Control Systems! U kunt lekbakken kopen voor scherpe prijzen en een snelle levering. Daarnaast kunt u vrijblijvend en snel een offerte online aanvragen. Wilt u lekbakken kopen, maar heeft u nog vragen over afmetingen of materialen? Neem dan gerust contact met ons op. Dé oplossing voor vloeistoflekkages & opslag vindt u bij Oil Control Systems!