Willy Baetens (62) stelde gisternamiddag vast dat het afvalwater tot aan de rand van een rooster voor zijn garage was gestegen. ‘Toen ik zag dat de afvoerleiding van mijn woning in orde was, nam ik onmiddellijk contact op met het gemeentebestuur’, zegt Baetens. ‘Briand Oosterlinck van de Dienst Gemeentewerken reageerde meteen. De diepe waterput, waarin de defecte pomp steekt, werd prompt leeggemaakt door twee werklieden. In onze straat werd vorig jaar een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd. Zolang dat niet is aangesloten op een grote collector in Elslo, zullen we met waterproblemen kampen. Vooral de buurtbewoners met een gedeeltelijk ondergrondse garage worden getroffen’, weet Baetens.

Volgens hem werden de rioleringswerken verkeerd aangepakt. ‘Eerst moest de riolering in Elslo worden aangelegd. Nu zitten we met de gebakken peren. Voor het regenwater zijn de problemen opgelost, maar het afvalwater moet nog in de de waterloop Hindeplas worden geloosd. De gemeente zou stelselmatig de werking van die belangrijke pomp moeten controleren’, stelt Baetens.

‘Omdat de collector in Elslo wellicht pas in 2013 wordt aangelegd en dat grootschalig werk van Aquafin en de gemeente wellicht twee jaar zal duren, moet het afvalwater van de Eendenplas- en Draaitopstraat worden weggepompt’, bevestigt Peter Van de Veire, hoofd van de gemeentelijke Technische Dienst. ‘Dat is dus een tijdelijke situatie. Om vast te stellen waarom de pomp niet meer werkt, werd een diepe put leeggetrokken. De herstelling van de pomp zal zo vlug mogelijk gebeuren.’