In de praktijk beproefde zekerheid bij een type 90 brandwerende veiligheidskast - ook bij brand


 

Foto: Ronald Rinklef.

 

Video afsluiten

 

Bij de firma VEDAG in Bamberg (Duitsland) brak onlangs brand uit in de productiehal. Daarbij ontstonden temperaturen die gedurende meerdere uren tussen 1.000 en 2.000 graden Celsius lagen.

 

Binnenin de hal stond ook een brandwerendeveiligheidskast type 90 van asecos. Daarin werd ca. 70 liter brandbare oplosmiddelen bewaard. Na de bluswerkzaamheden kon men aan de buitenkant duidelijk zien aan welk geweld deze veiligheidskast was blootgesteld. Van doorslaggevende betekenis was dat, dankzij deze kast, de opgeslagen emballage vrijwel ongeschonden uit de strijd is gekomen en daarmee de gevaarlijke stoffen géén kans op enige bijdrage aan de brand heeft gegeven (zie foto).

 

 

 

De brandwerende veiligheidskast had daarmee zijn functie bewezen: de enorme hitte van de brand is niet tot bij de gevaarlijke stoffen in de veiligheidskast doorgedrongen.

 

Gelukkig zijn bij de brand geen mensen gewond geraakt. Bij een verkeerde opslag van gevaarlijke stoffen kan het potentiële gevaar echter aanzienlijk hoger en de schade vaak veel groter zijn.

 

 

 

Ook Scope-Online (een Duits internettijdschrift voor de industrie) maakte melding van dit voorval: “brandveiligheidsopslagkasten – voorkomen in plaats van bestrijden”.